Een aantal mensen waren op het geweldige idee gekomen om met de garnalenkotter de Waddenzee op te gaan om garnalen te gaan vissen en zeehondjes te gaan kijken. Van te voren informatie ingewonnen over het beste tijdstip. Dit in verband met laag water en het kunnen zien van de zeehonden. Woensdagmiddag 14.00 uur vanuit de haven van Oudeschild.
In combinatie met het mooie weer moest het een mooie middag worden. De boot zat aardig vol op het moment dat we aankwamen. Het was maar goed dat er gereserveerd was voor de hele family.

Klokslag 2 voer de boot uit en koos het ruime sop. Na een minuut of 10 en een eindje op zee, werden de netten al uitgegooid en naar de bodem van de zee gedirigeerd. Deze moesten ongeveer 30 minuten blijven liggen. Normaal laat een schipper ze wel een paar uur liggen, maar in een half uur kan je al heel wat garnalen en vissen vangen. Ondertussen genoten van de zon, en een babbeltje gemaakt met iedereen.



De netten werden binnengehaald, en dat ging gepaard met een flinke zwerm meeuwen die op een makkelijke manier een paar garnaaltjes konden meepikken. De vangst aan boord gehaald, waarna de vissen en krabben werden gescheiden van de garnalen.


De vissen werden getoond aan de kinderen, en de ouders stonden erom heen. Een grote verscheidenheid aan vissen werd getoond, van de rode poon tot schol, en makreel tot krab... Allemaal heel interessant natuurlijk. Nadat de vissen geshowd waren, werden de garnalen in zeewater gaar gekookt. Nadat ze weer waren afgekoeld, waren ze gereed om gegeten te worden. Maar niet voordat de zeehonden gezien waren. Deze lagen met ruim 20 stuks te zonnebaden op een zandbank, en mochten niet gestoord worden in hun rustpauze.


De garnalen smaakten prima, tenminste als je ze uit hun jasje kreeg.... Na enige oefening ging het wel aardig. De zilte smaak van de zee was goed te proeven. Omdat de garnalen niet voor commerciele doeleinden mogen worden gevangen, moesten alle garnalen in zakjes worden meegegeven aan de passagiers, anders moesten ze overboord gegooid worden. Van dit laatste was geen sprake omdat de garnelen makkelijk werden verdeeld.
Omdat de garnalen wel dezelfde dag nog moesten worden genuttigd, hebben pa en ik tijdens het koken de garnalen zo goed mogelijk proberen te pellen. Wel een aardige bezigheid als je tenminste weet hoe het moet. Dus eerst een beetje draaien, dan het staartje eraf halen, en dan het voorste stukkie... kan niet moeilijk zijn, dan valt dan weer vies tegen. We hebben er uiteindelijk wel heerlijk van gegeten!

Geen opmerkingen:
Een reactie posten