zaterdag 3 januari 2009

Naarden-Vesting

Op oudjaarsdag ben ik bij de ANWB winkel in Nieuwegein geweest. Ik had daar al een tijd een boek zien liggen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hierin wordt de historie van deze grootse, maar bij vele onbekende, vestingsconstructies beschreven. Een aantal van deze vestingsplaatsen zijn wel bekend (bijv. Pampus, Muiden, Naarden), maar er zijn ook vele onbekenden die verscholen liggen in de natuur. Deze waterlinie strekt zich uit van Muiden aan het markermeer tot aan de Biesbosch in Noord Brabant. Ook Vreeswijk en Jutphaas in Nieuwegein behoren tot dit project. Het was oorspronkelijk bedoeld als bescherming tegen de duitsers en andere kwaadwillenden die richting het westen van Nederland wilden trekken. Men kon dan een groot deel van Nederland onder water zetten. De gebieden die niet onder water konden worden gezet werden beschermd vanuit de diverse forten en vestingen. Zodoende ontstond een linie ter bescherming van het achterland.
Bij het boek zat ook een klein boekje met diverse wandel- fiets- kano en skateroutes door de omgeving. Zo kan je een fietstocht maken rondom Loosdrecht, een boot- en wandeltocht rond Gorinchem, Woudrichem en slot Loevestein. Ik heb het boekje even bekeken en mij leek het wel leuk om een korte wandeling door de vestingstad Naarden te maken. Samen met Liesbeth ben ik op nieuwjaarsdag in de auto gestapt (want die hadden we nu tot onze beschikking (dank pa en ma)) en naar Naarden gereden. Op diverse sloten rondom Naarden kon al worden geschaatst, wat mooie hollandse plaatjes opleverde.
Nadat we de auto geparkeerd hadden op een van de bastions, zijn we de stad in gelopen aan de hand van de routebeschrijving. Zodoende liepen we langs de Grote- of st. Vituskerk en het stadhuis van Naarden. Het weer was wel wat druilering, maar dat maakte het niet minder mooi. De winterse omstandigheden zorgden ervoor dat de gracht rondom de vesting geheel bevroren was. Nadat we een stukje door de stad gelopen waren zijn we door de Utrechtse poort de stad uitgelopen om een rondje te maken om de vesting heen. Weer in de stad gekomen zijn we langs het spaanse huis gelopen, hier zijn in de tachtigjarige oorlog 700 Naarders vermoord die in opstand kwamen tegen de Spanjaarden. Een plaquette op het huis herinnert hieraan. Op een gegeven moment werd het wel donkerder en kouder. Er waren niet veel cafeetjes open. Daarom zijn we maar weer in de auto gestapt om bij Liesbeth een bakje koffie te drinken. Waarschijnlijk volgen er in de loop van het jaar nog wel meer bezoekjes aan anderde plaatsjes.

'Wandelen door Naarden-Vesting: 4 km, ongeveer 1,5 uur'

2 opmerkingen:

Anoniem zei

He dat is leuk, heb je het boek al goed doorgelezen. Asperen maakte ook deel uit van de waterlinie

http://www.hollandsewaterlinie.nl/index.asp?id=118&fortid=52

kijk maar eens op deze site.

gr wieger

Tryntsje zei

Naarden-Vesting is leuk he! Toen ik net in Hilversum woonde ben ik daar samen met Erik eens naar toegefietst. Echt een leuk stadje! Bij ons waren er juist mensen aan het kanoën in de gracht, heheh :).

Groetjes Tryntsje