Gistermiddag zijn we naar de brouwerij van Henri Maes geweest, een kleine traditionele brouwerij in het centrum van Brugge. Hier wordt tegenwoordig de Brugse Zot gebrouwen in een blonde en donkere variant. Het brouwproces is tegenwoordig een machinaal proces, maar vroeger ging dat er heel anders aan toe. Via ruim 200 traptreden door de brouwerij was het vroegere brouwproces te bewonderen. Halverwege sta je dan op het dak en heb je een mooi uitzicht over de stad. Ook in Vlaanderen wordt er water, gerstemout en hop gebruikt voor het maken van het bier. Daarnaast worden nog enkele geheime producten toegevoegd en zo ontstaat het bijzondere bier. Per week wordt er 6-8x een lading bier gemaakt, dit hele proces duurt 6 tot 8 uur per keer. Naast de Brugse Zot wordt ook het vorige bier, de Straffe Hendrik er nog gebrouwen.
In de brouwerij stonden nog vele aandenkens aan het brouwen, de zakken met gerst stonden klaar en de hopplant groeide door de fabriek heen.
Aan het einde van de theorie komt natuurlijk het praktijk gedeelte van de rondleiding, namelijk het proeven van de Brugse Zot! Liesbeth en ik vonden het allebei een smakelijk biertje! Een aanrader!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten